gulligt

Katter som stör – inget polisärende - Kattägare, till skillnad mot hundägare, saknar strikt ansvar för sin katt. Kattägaren anses inte som skyldig om katten skulle repa någons bil, säger Lena Jacobsson, polisinspektör på Djurskyddspolisen. Inte heller kan polisen utfärda några förbud eller förelägganden. – Polisen kan inte göra mer än att hänvisa till lagens krav på kattägarens tillsyn. Det finns ingen påföljd om kattägaren inte följer lagens krav. Kattägaren kan inte bli dömd. Man kan bara hänvisa de drabbade att begära skadestånd, säger Lena Jacobsson. Det finns inte någon kattägare som har blivit dömd för bristande tillsyn av katt och hund.  
Utekatten får röra sig fritt - Riksdagen har tagit bort det ansvar som kattägare hade i tidigare lagstiftning. Det är upp till den som vill skydda sig att vidta de åtgärder som är möjliga, säger Torbjörn Göransson handläggare på Hälsoskyddsavdelningen, Göteborg kommun.   Det innebär alltså att den som störs av katter inne på sin tomt, själv måste skydda sig från katterna. -  Den som störs av kattens beteende måste själv freda sig, då katten har rätt att röra sig fritt. Det är ingen skillnad om det är en privat tomt eller en offentlig sandlåda, säger Daniela Mattisson. Enligt Daniela gäller samma regler för samtliga kommuner i landet.  
Vem är ansvarig för tillsynen? Djurskyddslagen handlar om de krav som ställs på djurägaren. Djurskyddslagen förklarar bland annat att du som kattägare ska ha tillsyn över din katt – enligt bestämmelserna minst två gånger dagligen. - Den som på annan grund innehar eller förfogar över djuret är ansvarig för att bestämmelserna i djurskyddslagen följs, säger Monica Hellstaf, Djurskyddshandläggare hos Länsstyrelsen.    Freda dig mot störande grannkatter Vill du freda dig från katter får du själv se till att skydda dig med hjälp av exempelvis ett staket, hålla fönster och dörrar stängda, eller förse dem med nät. - Om du sätter upp ett staket rekommenderar jag att det inte är genomskinligt, då det är mer inbjudande att hoppa över staketet om katten ser marken på andra sidan, säger Torbjörn Göransson.  - Man kan köpa kattskrämmor som ger ifrån sig ett läte som vi människor inte hör men katterna. Det finns även spray som heter buzz-off som man kan spraya. Ett billigare tips är att spraya citronsaft. Citronsaft är något som katterna inte brukar tycka om, säger Daniela Mattisson. 
  Om katten går in till grannen Om din katt skulle gå hem till en granne och grannen inte lämnar tillbaka katten så kan grannen göra sig skyldig till brott. - Om grannen inte lämnar tillbaka katten skulle det kunna bli en stöld, eller möjligen ett egenmäktigt förfarande, säger Lena Jacobsson.  Katter anses rent generellt sakna ekonomiskt värde. Om grannen tar din katt utan att lämna tillbaka den så gör grannen sig skyldig till brottet egenmäktigt förfarande. Är katten en raskatt eller dylikt och därmed har ett ekonomiskt värde skulle grannen kunna göra sig skyldig till stöld.    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0